środa, 4 lutego 2015

Chana masala z cieciorki + kasza jaglana + brokuł

Chana masala z cieciorki
+ kasza jaglana + brokuł



Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                                        - 1 łyżeczka garam masali
- 80g ugotowanej ciecierzycy                         - ¼ łyżeczki kuminu
- ¼ op, przecieru z pomidorów                     - ¼ łyżeczki kolendry
- 130g brokuła                                                   - odrobina cayenne                 
- ząbek czosnku                                                 - ¼ łyżeczka asafetydy
- szczypta chili                                                   - odrobina cynamonu
- kawałek awokado                                           - sól himalajska
                                                                              - ¼ łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek, chili, kolendrę i kumin
- Po 30 sekundach dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy
- Dosypać ciecierzycę, dusić przez 7 minut
- Następnie dal schłodzić, np. wystawiając na chwilę na parapet za okno;)
- Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze
- Awokado obrać i posiekać
- Kaszę wymieszać z awokado i skropić oliwą, przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć dal z ciecierzycy i brokuła. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz