środa, 4 lutego 2015

LunchBox: Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą i migdałami


LunchBox: 
Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą i migdałami




Składniki:

- 100g makaronu z kukurydzy              - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
- 100g fasoli borlotti*                              ( lub samo oregano)
- 50g fasolki szparagowej                      - sól himalajska
- ½ marchewki                                        - odrobina cynamonu
- 5g migdałów                                          - ½ łyżeczki grysu chili
- ½ łyżeczki oliwy

* użyłam fasoli z puszki, gdyż ciężko ją dostać surową w sklepie; można zastąpić ją czerwoną fasolą lub cieciorką J


Wykonanie:

- Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu
- Następnie przelać go kilkakrotnie zimną wodą, by pozostał aldente i skropić go oliwą (dzięki temu nie poskleja się)
- Fasolkę szparagową i marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut)
- Makaron wymieszać z ugotowanymi warzywami, fasolką i przyprawami
- Całość przełożyć do szczelnego pojemniczka
- Migdały posiekać na kawałki i posypać nimi sałatkę. Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz