piątek, 6 lutego 2015

Curry z fasolki, marchewki i ziemniaka + kasza jaglana


 Curry z fasolki, marchewki 
i ziemniaka + kasza jaglana


Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                            - 1 łyżeczka curry madras*
- 70g fasolki szparagowej                    - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 ziemniak                                            - ¼ łyżeczki kuminu
- 1 mała marchewka                             - sól himalajska
- 4 pieczarki
- ¼ puszki pomidorów
- 2 łyżki groszku (z mrożonki)
- ząbek czosnku
- kawałek awokado
- ‘śmietanka’ sojowa
- natka pietruszki

* curry madras to ostra mieszanka curry. Można użyć standardowej mieszanki i dodać odrobinę cayenne.


Wykonanie:


- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy
- Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, a ziemniaka i czosnek w kostkę
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kumin; smażyć przez 30 sekund
- Następnie dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy
- Wrzucić ziemniaka, marchewkę i pieczarki
- Zagotować i dusić przez 10 minut
- Dodać posiekaną na krótsze kawałki fasolkę szparagową i groszek, dusić przez kolejne 5 minut
- Następnie curry lekko schłodzić, by zgęstniało (można np. wystawić na parapet za okno;)
- Do kaszy dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć curry warzywne i ozdobić je posiekaną natką. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz