środa, 4 lutego 2015

Fasolka adzuki z warzywami po indyjsku + kasza jaglana


Fasolka adzuki z warzywami po indyjsku + kasza jaglana




Składniki:


- 100g kaszy jaglanej                              - 1 łyżeczka garam masali
- 100g ugotowanej fasolki adzuki        - ¼ łyżeczki kuminu
- ¼ puszki pomidorów                           - ¼ łyżeczki imbiru
- 50g brokuła                                            - 1/6 łyżeczki cynamonu
- 50g kalafiora                                          - 1/6 łyżeczki asafetydy
- 3 pieczarki                                              - 1/6 łyżeczki cayenne
- kawałek marchewki                              - sól himalajska
- ząbek czosnku                                       - ¼ łyżeczki kurkumy
- natka pietruszki


Wykonanie:

- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i  kurkumy
- Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, kalafior i brokuła podzielić na małe różyczki
- Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i imbir
- Po 30 sekundach dodać pomidory i trochę wody, zagotować
- Wsypać pozostałe przyprawy, dodać kalafiora, marchewkę i pieczarki
- Dusić przez 5 minut pod przykryciem
- Dodać brokuła, dusić przez kolejne 5 minut
- Do warzyw dodać fasolkę adzuki, dusić całość przez 2 minuty
- Kaszę skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz
- Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać i wyłożyć obok kaszy. Gotowe:)





Tutaj inna wersja tego przepisu: brokuł ugotowany na parze, a fasolka duszona tylko z pomidorami i czosnkiem. Plus awokado do kaszy, którego ostatnio mi zabrakło;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz