wtorek, 9 czerwca 2015

Spaghetti z bakłażanem i soczewicą

Spaghetti z bakłażanem i soczewicą

Składniki:

- 100g makaronu z kukurydzy                      - ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ puszki pomidorów w kawałkach           - odrobina cynamonu
- 1 bakłażan                                                     - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 40g zielonej soczewicy                                 - świeżo mielony czarny pieprz
- ½ cebuli cukrowej                                        - ½ łyżeczki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku                                            - sól himalajska
- kawałek papryczki chili
- 1 łyżeczka oliwy

Wykonanie:

- Soczewicę gotować przez 30- 40 minut, pod koniec lekko ją soląc*
- Bakłażana przeciąć wzdłuż na 4 części, wyciąć gniazda nasienne
- Pokroić bakłażana w paski, umieścić na sitku, posypać go solą, wymieszać
- Odstawić go na 20 minut (w ten sposób bakłażan nie będzie gorzki)
- Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i chili
- Dodać pomidory z puszki i trochę wody, zagotować
- Dodać kurkumę, cynamon, sól i cukier; dusić przez 3 minuty
- Bakłażana opłukać z soli, dodać do garnka, dusić przez 10 minut
- Zagotować wodę w garnku, dodać makaron i sól, gotować tak długo, jak pisze na opakowaniu ;)
- Dodać ugotowaną soczewicę, zioła prowansalskie i pieprz
- Sos dusić przez kolejne 3 minuty
- Makaron odsączyć na sitku i przełożyć do miski
- Do sosu dodać łyżeczkę oliwy, wymieszać i wyłożyć na makaron
- Gotowe
J


* Ja zawsze zalewam soczewicę wodą i odstawiam na 2 godziny. Następnie odlewam wodę i gotuję ją w świeżej wodzie przez 10 minut. Jest to znacznie wygodniejszy sposób ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz