wtorek, 9 czerwca 2015

Imbirowy bulion z soczewicą i kotletami sojowymi

Imbirowy bulion z soczewicą
i kotletami sojowymi

Składniki:

- 1 mały ziemniak                                      -  ½ łyżeczki imbiru
- 2 łyżki czerwonej soczewicy                  - ½ kostki bulionowej wegańskiej
- kawałek kalafiora                                   - ¼ łyżeczki płatków chili
- kawałek brokuła                                     - odrobina cynamonu
- ½ marchewki                                          - czarny pieprz
- ½ kalarepy                                              - odrobina brązowego cukru
- ½ cebuli cukrowej                                  - sos sojowy
- ząbek czosnku
- 3 kotlety sojowe
- 1 łyżka kukurydzy (mrożonej)
- 1 łyżeczka dobrej oliwy


Wykonanie:


- Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i imbir
- Dodać wodę i pozostałe przyprawy, zagotować
- Soczewicę opłukać na sitku, dodać do bulionu, gotować przez 5 minut
- Ziemniaki i kalarepę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, brokuła i kalafiora podzielić na małe różyczki, kotlety sojowe pokroić w paski
- Do garnka dodać wszystkie pozostałe warzywa, zagotować
- Zmniejszyć gaz i dusić przez 8- 10 minut (należy sprawdzić ziemniaki- nie mogą być niedogotowane)
- Dodać sos sojowy i oliwę, wymieszać i przełożyć do miski. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz