poniedziałek, 8 czerwca 2015

Kuleczki bakaliowo- orzechowe

Kuleczki bakaliowo - orzechowe


Składniki:

- 150g daktyli
- 100g suszonych śliwek
- 100g suszonych fig
- 50g żurawiny
- 50g rodzynek
- 100g orzechów laskowych lub włoskich
- 30g pestek słonecznika
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao naturalnego w proszku
- wiórki kokosu do obtoczenia

Wykonanie:

- Orzechy umieścić w miseczce i zalać wodą; zostawić na noc do napęcznienia*
- Jeśli używamy laskowców, należy je przed miksowaniem obrać ze skórki
- Orzechy umieścić w mikserze, rozdrobnić
- Dodać wszystkie suszone owoce i trochę przegotowanej wody, miksować do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji
- Do masy dodać kakao, cynamon i pestki słonecznika; zmiksować
- Z masy lepić kuleczki, obtaczać je w wiórkach kokosowych
- Gotowe
J Kuleczki najlepiej przechowywać w lodówce. 

* Dzięki namaczaniu orzechów substancje odżywcze w nich zawarte stają się łatwiej przyswajalne dla organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz