poniedziałek, 8 czerwca 2015

Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini

Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini


Składniki:

- 100g makaronu ryżowego                               - ½ łyżeczki curry
- ½ kostki tofu                                                    - ½ łyżeczki imbiru
- kilka różyczek brokuła                                    - odrobina cynamonu
- mała marchewka                                              - ½ łyżeczki brązowego cukru
- kawałek czerwonej papryki                            - sok z cytryny
- 5 pieczarek                                                        - sos sojowy
- 2 łyżki mrożonego groszku
- kawałek białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili
- 1 łyżeczka tahini


Wykonanie:

- Warzywa umyć i posiekać: paprykę w paski, marchewkę, pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki
- Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch)
- Makaron umieścić w misce i zalać wrzątkiem
- Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir
- Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę
- Dodać paprykę, brokuła, marchewkę i groszek; dodać trochę wody
- Dodać curry, cynamon,  cukier i sos sojowy; smażyć przez 3 minuty
- Dodać tofu, smażyć przez kolejne 2 minuty
- Makaron odsączyć  na sitku i dodać do warzyw na patelni, wymieszać
- Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i tahini, wymieszać
- Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz