poniedziałek, 8 czerwca 2015

Curry z soczewicy, kalafiora i cukinii + kasza jaglana

Curry z soczewicy, kalafiora i cukinii
+ kasza jaglana


Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                                           - ¼ łyżeczki kurkumy
- kilka łyżek zielonej soczewicy*                       - ½ łyżeczki curry
- 150g kalafiora                                                    -  ½ łyżeczki brązowego cukru
- kawałek cukinii                                                  - szczypta cynamonu
- ½ białej cebuli                                                    - sól himalajska
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili
- ¼ puszki pomidorów
- kilka czarnych oliwek
- natka pietruszki
- sok z cytryny

* Zieloną soczewicę można gotować na dwa sposoby. Pierwszy trwa ok. 40 minut; wystarczy przepłukać soczewicę na sitku i wsypać ją do wrzątku. Drugą możliwością jest namoczenie soczewicy przez 2 godziny, a następnie gotowanie w świeżej wodzie przez ok. 10-15 minut. No i trzecim sposobem jest użycie gotowej soczewicy z puszki. Więc każdy może wybrać, jaka opcja mu odpowiada ;)


Wykonanie:

- Kaszę przepłukać na sitku pod wodą
- W garnku zagotować wodę, wsypać kaszę, kurkumę i sól; gotować przez 15 minut
- Soczewicę ugotować lub przepłukać na sitku, jeśli używamy tej z puszki
- Warzywa umyć i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy; wrzucić czosnek, chili i cebulę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory, sól, curry, cynamon, cukier i trochę wody; zagotować
- Dodać plastry cukinii, gotować przez 2 minuty
- Dodać różyczki kalafiora i soczewicę, gotować przez 5 minut
- Oliwki i natkę drobno posiekać
- Do kaszy dodać odrobinę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Kaszę ozdobić kawałkami czarnych oliwek
- Obok wyłożyć soczewicę z warzywami, skropić ją sokiem z cytryny i posypać natką. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz