niedziela, 19 lipca 2015

Jarmuż z buraczkami i cieciorką + ryż jaśminowy

Jarmuż z buraczkami i cieciorką + ryż jaśminowy



Składniki:


- 100g ryżu jaśminowego                   - ¼ łyżeczki cynamonu
- 100g jarmużu                                   - ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 80g ugotowanej cieciorki              - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- 2 małe upieczone buraczki           - świeżo mielony pieprz
- ząbek czosnku                                  - sól himalajska
- ½ łyżeczki oliwy
- sok z cytryny
- 4 migdały


Wykonanie:



- Ciecierzycę należy namoczyć na noc; warto ugotować od razu większą porcję, gdyż spokojnie można przechowywać cieciorkę kilka dni w lodówce

- Kolejnego dnia odlać wodę i wrzucić cieciorkę na wrzątek

- Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i sól, gotować przez 20 minut
- Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200o przez ok. godzinę; widelcem sprawdzić, czy są już miękkie
- Ryż wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Buraczki pokroić w kostkę
- Jarmuż umyć, porwać na mniejsze kawałki
- Ząbek czosnku posiekać
- Na teflonowej patelni rozgrzać odrobinę oliwy
- Wrzucić ząbek czosnku i smażyć przez 30sekund
- Dodać jarmuż, wodę i przyprawy; dusić pod przykryciem przez 10 minut
- Następnie dodać buraczki i cieciorkę, dusić razem przez 2 minuty
- Migdały pokruszyć i prażyć na suchej patelni, mieszając, przez 3 minuty
- Ryż skropić oliwą i wymieszać, przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć jarmuż z cieciorką, skropić go sokiem z cytryny i posypać migdałami. Gotowe J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz