poniedziałek, 20 lipca 2015

Kasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami


Kasza jaglana z adzuki + 

roszponka z burakami i oliwkami



Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                                     - sól himalajska
- 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki*        - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g roszponki
- 2 upieczone buraczki
- kilka zielonych oliwek
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego

* fasolkę adzuki można zastąpić ciecierzycą lub soczewicą


Wykonanie:


- Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 2000C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie)
- Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni
- Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 15 minut
- Buraczki obrać, pokroić w kostkę
- Sałatę umieścić na sitku, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia
- Oliwki posiekać
- Do kaszy dodać odrobinę oliwy i adzuki, wymieszać, przełożyć na talerz
- Obok przełożyć roszponkę, buraczki i oliwki
- Sałatkę skropić oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz