poniedziałek, 20 lipca 2015

Sałatka ryżowa z brokułem, tofu, awokado i bazylią

Sałatka ryżowa z brokułem, tofu, awokado i bazylią

Składniki:

- 100g ryżu jaśminowego                        - sól himalajska
- 100g brokuła                                         - świeżo mielony pieprz
- 80g tofu naturalnego
- 1 pomidor malinowy
- 1 ogórek gruntowy
- kawałek dojrzałego awokado
- ½ marchewki
- kilka zielonych oliwek
- natka pietruszki
- 4 duże liście świeżej bazylii
- ½ łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego


Wykonanie:


- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia
- Brokuła ugotować na parze (ok 4 min), następnie przelać zimną wodą
- Z pomidora usunąć gniazda nasienne; pokroić w kostkę
- Ogórka i awokado obrać, posiekać 
- Natkę i bazylię umyć, posiekać
- Tofu pokroić w kostkę, oliwki w plasterki
- Marchewkę pokroić obierakiem do warzyw w cienkie plasterki
- Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, tofu i zioła
- Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać. Gotowe J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz