poniedziałek, 20 lipca 2015

Masło orzechowe crunchy z sezamem

Masło orzechowe crunchy z sezamem


Masło orzechowe świetnie nadaje się do owsianek, warzyw smażonych po chińsku, sosów do sałatek (wystarczy wymieszać z wodą i odrobiną soli),  lub po prostu do wyjadania łyżeczką z pojemniczka ;) Sklepowe masło orzechowe jest z dodatkiem cukru, soli i utwardzonych tłuszczów. To zrobione w domu jest naturalne i świeże. Dodatek sezamu nadaje masłu ciekawy smak. Polecam! J

Składniki:

- 300g fistaszków w skorupkach
- 3 łyżeczki ziaren sezamu


Wykonanie:


- Fistaszki obrać ze skorupek i skórki
- Odłożyć 2 łyżki orzeszków do miseczki, a pozostałe umieścić w pojemniku blendera
- Miksować, z przerwami, aż do uzyskania oleistej konsystencji (wymagana cierpliwość przy tym przepisie ;)
- Sezam podprażyć na suchej patelni do momentu, gdy ziarna zaczną ciemnieć
- Sezam dodać do pojemnika blendera, miksować przez 2 minuty
- Pozostałe orzeszki posiekać nożem, dodać do masła, wymieszać
- Masę przełożyć do pojemniczka i przechowywać w lodówce. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz