niedziela, 4 stycznia 2015

Dal z zielonej soczewicy z marchewką i pietruszką + basmati

Dal z zielonej soczewicy z marchewką i pietruszką + basmati



Zielona soczewica wraz z ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek. Soczewica jest bardzo bogata w białko (24g na 100g suchego produktu). Co więcej, to białko jest drugim, po soi, najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem roślinnym.
Do ryżu (oczywiście basmati) często dodaję kostki awokado zamiast oliwy czy innych tłuszczy. Awokado, wraz z orzechami, stanowią najzdrowsze źródła tłuszczu. W dodatku smak dojrzałego (powinno lekko uginać się pod palcami) jest przecudowny. To też chyba jedyny owoc, który pasuje to wszystkiego, od słodkich po słone dania;)
Awokado ma sporo tłuszczu (15g na 100g owoca), ale wystarczy dodać 30g kostek tego owocu, by urozmaicić smak np ryżu;) Poza tym dzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajane, np w obecności awokado likopen zawarty w pomidorach, działający antynowotworowo, jest przyswajany w czterokrotnie większej ilości. Kolejne korzyści zdrowotne awokado to wysoka zawartość potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca. Owoc ten zawiera też sporo witamin: C, E i A, silnych przeciwutleniaczy, oraz witaminy z grupy B. Jedzenie awokado dobrze też wpływa na oczy dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny.
Polecam więc jak najczęściej włączać awokado do posiłków, jako źródło tłuszczu w nich.

Składniki:

- 100g ryżu basmati                                       - ½ łyżeczki garam masali
- 35g zielonej soczewicy                               - szczypta pieprzu
- ¼ puszki pomidorów                                  - ¼ łyżeczki cynamonu
- ząbek czosnku                                              - ¼ łyżeczki imbiru
- kawałek papryczki chili                              - ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ marchewki                                                - szczypta kardamonu
- ½ pietruszki                                                  - sól himalajska
- sok z cytryny
- 30g awokado                                  


Wykonanie:

- Soczewicę namoczyć w wodzie przez 15 minut
- Ryż wrzucić na wrzątek (w ilości 1:2 ryż:woda), posolić, gotować pod przykryciem 15 minut
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir i kurkumę; smażyć pół minuty
- Dodać pomidory, trochę wody, plasterki marchewki i pietruszki, pozostałe przyprawy oraz odsączoną soczewicę; zagotować, dusić przez 15 minut
- Ryż po ugotowaniu odstawić na bok bez przykrywki, a dal najlepiej wystawić na parapet za okno, odczekać 3 minuty
- Awokado pokroić w kostkę dołożyć do ryżu, dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać, przełożyć obok ryżu. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz