Dal z czerwonej fasoli +
brązowy ryż + marchewka z dynią
brązowy ryż + marchewka z dynią
Dynia, jak zapewne wiecie, jest bardzo zdrowym warzywem.
Osobiście używam głównie odmiany hokkaido; ma intensywny pomarańczowy kolor,
orzechowo- maślany smak i nie rozmięka w gotowaniu jak inne odmiany.
Co jeszcze wyróżnia dynię hokkaido? Potężna dawka witaminy A- trochę ponad 100gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to witamina bardzo ważna m.in. dla zachowania dobrego wzroku i odporności. Zawiera także dużą ilość witaminy C oraz pewne ilości witaminy B: ryboflawin i tiaminy, a także potas, żelazo i wapń. Dynia jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający organizm, moczopędny oraz żółciopędny. I, co również ważne: dynię tę wystarczy ugotować na parze, by móc zjeść ją ze smakiem. Czerwoną fasolę polecam ugotować w domu. Należy ją namoczyć na noc, a kolejnego dnia odsączyć i gotować do miękkości. Ja do gotowania zawsze dodaję szczyptę sody oczyszczonej, dzięki czemu strączki bardziej miękną. Do smaku natomiast polecam dodać imbir i cynamon, już na sam początek gotowania. Najlepiej od razu ugotować sporą porcję, bez problemu można ją przechowywać w lodówce przez parę dni.
Co jeszcze wyróżnia dynię hokkaido? Potężna dawka witaminy A- trochę ponad 100gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to witamina bardzo ważna m.in. dla zachowania dobrego wzroku i odporności. Zawiera także dużą ilość witaminy C oraz pewne ilości witaminy B: ryboflawin i tiaminy, a także potas, żelazo i wapń. Dynia jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający organizm, moczopędny oraz żółciopędny. I, co również ważne: dynię tę wystarczy ugotować na parze, by móc zjeść ją ze smakiem. Czerwoną fasolę polecam ugotować w domu. Należy ją namoczyć na noc, a kolejnego dnia odsączyć i gotować do miękkości. Ja do gotowania zawsze dodaję szczyptę sody oczyszczonej, dzięki czemu strączki bardziej miękną. Do smaku natomiast polecam dodać imbir i cynamon, już na sam początek gotowania. Najlepiej od razu ugotować sporą porcję, bez problemu można ją przechowywać w lodówce przez parę dni.
Składniki:
- 100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki garam masali
- 100g ugotowanej czerwonej fasoli - ¼ łyżeczki imbiru
- ząbek czosnku - ¼ łyżeczki kuminu
- kawałek papryczki chili - ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki kurkumy
- mała cebula - sól himalajska
- marchewka
- kawałek dyni hokkaido
- natka pietruszki
- kawałek awokado
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Ryż wrzucić na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 35 minut
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, cebulę, chili, kumin i kurkumę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody, pozostałe przyprawy i fasolę; gotować przez
7 minut
- Marchewkę i dynię obrać, pokroić w kostkę, ugotować w garnku na parze (ok. 5 minut)
- Awokado posiekać w kostkę, dodać do ryżu, wymieszać i przełożyć na talerz
- Dal posypać posiekaną natką i skropić oliwą, przełożyć obok ryżu
- Dodać warzywa z pary. Gotowe :)
- Ryż wrzucić na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 35 minut
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, cebulę, chili, kumin i kurkumę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody, pozostałe przyprawy i fasolę; gotować przez
7 minut
- Marchewkę i dynię obrać, pokroić w kostkę, ugotować w garnku na parze (ok. 5 minut)
- Awokado posiekać w kostkę, dodać do ryżu, wymieszać i przełożyć na talerz
- Dal posypać posiekaną natką i skropić oliwą, przełożyć obok ryżu
- Dodać warzywa z pary. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz