niedziela, 4 stycznia 2015

Dal z czerwonej fasoli + brązowy ryż + marchewka z dynią

Dal z czerwonej fasoli +
brązowy ryż + marchewka z dynią


Dynia, jak zapewne wiecie, jest bardzo zdrowym warzywem. Osobiście używam głównie odmiany hokkaido; ma intensywny pomarańczowy kolor, orzechowo- maślany smak i nie rozmięka w gotowaniu jak inne odmiany.
Co jeszcze wyróżnia dynię hokkaido? Potężna dawka witaminy A- trochę ponad 100gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to witamina bardzo ważna m.in. dla zachowania dobrego wzroku i odporności. Zawiera także dużą ilość witaminy C oraz pewne ilości witaminy B: ryboflawin i tiaminy, a także potas, żelazo i wapń. Dynia jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający organizm, moczopędny oraz żółciopędny. I, co również ważne: dynię tę wystarczy ugotować na parze, by móc zjeść ją ze smakiem.
 Czerwoną fasolę polecam ugotować w domu. Należy ją namoczyć na noc, a kolejnego dnia odsączyć i gotować do miękkości. Ja do gotowania zawsze dodaję szczyptę sody oczyszczonej, dzięki czemu strączki bardziej miękną. Do smaku natomiast polecam dodać imbir i cynamon, już na sam początek gotowania. Najlepiej od razu ugotować sporą porcję, bez problemu można ją przechowywać w lodówce przez parę dni.

Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                            - ½ łyżeczki garam masali
- 100g ugotowanej czerwonej fasoli      - ¼ łyżeczki imbiru
- ząbek czosnku                                       - ¼ łyżeczki kuminu
- kawałek papryczki chili                       - ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ puszki pomidorów                           - ¼ łyżeczki kurkumy   
- mała cebula                                           - sól himalajska                              
- marchewka                                                    
- kawałek dyni hokkaido
- natka pietruszki 
- kawałek awokado      
- oliwa z oliwek                                               


Wykonanie:

- Ryż wrzucić na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 35 minut
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, cebulę, chili, kumin i kurkumę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody, pozostałe przyprawy i fasolę; gotować przez
7 minut
- Marchewkę i dynię obrać, pokroić w kostkę, ugotować w garnku na parze (ok. 5 minut)

- Awokado posiekać w kostkę, dodać do ryżu, wymieszać i przełożyć na talerz

- Dal posypać posiekaną natką i skropić oliwą, przełożyć obok ryżu
- Dodać warzywa z pary. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz