Marokańskie tagine z
ciecierzycą + kasza jaglana
Tym razem przepis z Maroko, które również
słynie z kuchni pełnej aromatycznych przypraw.
Tradycyjnie jada się tam kuskus; nie jest to jednak ten sam, jaki znajdziemy w naszych sklepach. Kuskus dostępny w Europie jest tzw. Ekspresowy; wystarczy go zalać wrzątkiem i po chwili jest gotowy do jedzenia. W krajach arabskich kuskus jest gruboziarnisty, należy go dłużej gotować. Ma więcej wartości odżywczych i niższy indeks glikemiczny. Poza tym wciąż jest to produkt z pszenicy, a więc zawierający niezdrowy dla naszych organizmów gluten.
Zamiast kuskusu polecam więc używać zdrowszą kaszę jaglaną. Kasza ta wytwarzana jest z prosa, znana była już w epoce neolitu; jest więc najstarszą kaszą. Na tle innych kasz wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzie oraz witamin: B1, B2, B6, E. Zawiera też spore ilości krzemionki, mającej zbawienny wpływ na włosy, skórę oraz paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu). Kolejnym istotnym jej składnikiem jest lecytyna, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest silnie zasadotwórcza, a więc bardzo potrzebna w naszej diecie, gdyż odgrywa dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo- zasadowej w organizmie.
Aby kasza była smaczna, polecam dodać do niej trochę soli i kurkumę. Wtedy ma też ładny, żółty kolor. Jest przepyszna zarówno jako dodatek do słonych dań, jak i słodkich- np. z owocami i bakaliami na śniadanie. Polecam jeść ją jak najczęściej, jest bardzo zdrowa i po prostu przepyszna!
Tradycyjnie jada się tam kuskus; nie jest to jednak ten sam, jaki znajdziemy w naszych sklepach. Kuskus dostępny w Europie jest tzw. Ekspresowy; wystarczy go zalać wrzątkiem i po chwili jest gotowy do jedzenia. W krajach arabskich kuskus jest gruboziarnisty, należy go dłużej gotować. Ma więcej wartości odżywczych i niższy indeks glikemiczny. Poza tym wciąż jest to produkt z pszenicy, a więc zawierający niezdrowy dla naszych organizmów gluten.
Zamiast kuskusu polecam więc używać zdrowszą kaszę jaglaną. Kasza ta wytwarzana jest z prosa, znana była już w epoce neolitu; jest więc najstarszą kaszą. Na tle innych kasz wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzie oraz witamin: B1, B2, B6, E. Zawiera też spore ilości krzemionki, mającej zbawienny wpływ na włosy, skórę oraz paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu). Kolejnym istotnym jej składnikiem jest lecytyna, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest silnie zasadotwórcza, a więc bardzo potrzebna w naszej diecie, gdyż odgrywa dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo- zasadowej w organizmie.
Aby kasza była smaczna, polecam dodać do niej trochę soli i kurkumę. Wtedy ma też ładny, żółty kolor. Jest przepyszna zarówno jako dodatek do słonych dań, jak i słodkich- np. z owocami i bakaliami na śniadanie. Polecam jeść ją jak najczęściej, jest bardzo zdrowa i po prostu przepyszna!
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej -
½ łyżeczki kolendry
- 100g ciecierzycy - ½ łyżeczki kuminu
- 1 mała cebula - ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ cukinii - ¼ łyżeczki imbiru
- 1 mały batat - ¼ łyżeczki chili
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki rodzynek - szczypta gałki muszkatołowej
- 30g awokado - sól himalajska
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Kaszę wrzucić do wrzącej wody (w proporcji 1:2,5), gotować 15 minut
- Cukinię pokroić w półplastry, batata obrać i pokroić w kawałki, cebulę i czosnek posiekać drobno
- Na odrobinę gorącej oliwy wrzucić czosnek, cebulę, kolendrę, chili, kumin i imbir; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody, warzywa, rodzynki i pozostałe przyprawy; dusić przez 10 minut pod przykryciem
- Kaszę lekko ostudzić, dodać kostki awokado
- Tagine skropić sokiem z cytryny i podawać z kaszą jaglaną.
- 100g ciecierzycy - ½ łyżeczki kuminu
- 1 mała cebula - ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ cukinii - ¼ łyżeczki imbiru
- 1 mały batat - ¼ łyżeczki chili
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki rodzynek - szczypta gałki muszkatołowej
- 30g awokado - sól himalajska
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Kaszę wrzucić do wrzącej wody (w proporcji 1:2,5), gotować 15 minut
- Cukinię pokroić w półplastry, batata obrać i pokroić w kawałki, cebulę i czosnek posiekać drobno
- Na odrobinę gorącej oliwy wrzucić czosnek, cebulę, kolendrę, chili, kumin i imbir; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody, warzywa, rodzynki i pozostałe przyprawy; dusić przez 10 minut pod przykryciem
- Kaszę lekko ostudzić, dodać kostki awokado
- Tagine skropić sokiem z cytryny i podawać z kaszą jaglaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz