sobota, 20 czerwca 2015

Sałatka z kalafiora i groszku + czerwony ryż

Sałatka z kalafiora i groszku
+ czerwony ryż

Składniki:

- 100g czerwonego ryżu                            - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 150g kalafiora                                          - świeżo mielony czarny pieprz
- 3 łyżki mrożonego groszku                   - sól himalajska
- 1 pomidor
- garść roszponki
- kilka zielonych oliwek
- 1 młoda cebula
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego


Wykonanie:

- Ryż wsypać na wrzątek i gotować przez 30 minut
- Kalafiora podzielić na małe różyczki
- Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w kostkę
- Roszponkę umieścić na sitku i dokładnie umyć
- Oliwki posiekać w paski
- Kalafiora i groszek ugotować na parze na aldente, przelać zimną wodą
- Cebulę obrać, posiekać w piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem
- Roszponkę przełożyć na talerz
- Na sałatę wyłożyć kalafiora, groszek, pomidora, oliwki i cebulę
- Sałatkę posypać ziołami, solą i pieprzem; skropić oliwą i octem
- Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz