sobota, 20 czerwca 2015

Zupa curry z czerwonej soczewicy

Zupa curry z czerwonej soczewicy

Składniki:

- 80g czerwonej soczewicy                     - ½ łyżeczki curry
- 1 mała marchewka                                - 1 łyżeczka pasty sambal oelek
- 1 mały ziemniak                                    - liść laurowy
- ząbek czosnku                                       - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1/3 puszki pomidorów                         - ½ łyżeczki brązowego cukru
- łyżeczka oliwy                                        - świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruszki                                    - sól himalajska


Wykonanie:


- Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek
- Dodać pomidory, 1 szklankę wody, curry, sambal oelek, cukier, sól, kurkumę i liść laurowy; zagotować
- Soczewicę umieścić na sitku i przepłukać wodą, dodać do garnka
- Gotować na małym ogniu przez 5 minut
- Ziemniaka i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę
- Warzywa dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 10 minut
- Dodać oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz
- Zupę posypać posiekaną natką i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz