środa, 20 maja 2015

Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati

Kalafior z zielonymi szparagami
w pomidorach + ryż basmati


Składniki:

- 100g ryżu basmati z dzikim                         - ¼ łyżeczki kurkumy
- 150g kalafiora                                                - odrobina cynamonu
- 3 zielone szparagi                                         - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- kawałek białej części pora                           - sól himalajska
- ¼ puszki pomidorów                                   - ¼ łyżeczki mięty
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- łyżeczka oliwy

Wykonanie:

- Ryż wrzucić na wrzątek, lekko posolić i gotować przez 15 minut
- Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać, pora i szparagi pokroić w plasterki, a kalafiora podzielić na mniejsze różyczki
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Wrzucić czosnek i papryczkę chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora, sos pomidorowy i trochę wody
- Dodać kurkumę, cynamon, cukier i sól; gotować przez minutę
- Dodać kawałki szparagów (zostawić te z górnej części i dodać później) oraz kalafiora; przykryć garnek i gotować przez 5 minut
- Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty
- Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz