czwartek, 21 maja 2015

Brązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana

Brązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana



Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                                      - ¼ łyżeczki kurkumy
- 80g brązowej ciecierzycy z puszki             - ¼ łyżeczki oregano
- 100g brokuła                                                 - odrobina cynamonu
- kawałek białej części pora                           - ½ łyżeczki brązowego cukru
- ¼ puszki pomidorów                                   - sól himalajska
- 4 suszone pomidory                                     - czarny pieprz
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- natka pietruszki
- kawałek awokado
- łyżeczka oliwy z oliwek


Wykonanie:

- Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku
- Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy
- Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut
- Pora posiekać w plasterki, suszone pomidory w paski, czosnek i chili w kostkę, a brokuła podzielić na małe różyczki
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora, pomidory z puszki i wodę; dusić przez minutę
- Dodać suszone pomidory oraz przyprawy: kurkumę, cynamon, sól, cukier, oregano i pieprz; dusić pod przykryciem przez 3 minuty
- Dodać brokuła i cieciorkę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty)
- Kaszę skropić oliwą i dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć ciecierzycę z brokułem, posypać posiekaną natką. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz