poniedziałek, 16 lutego 2015

Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami

Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami



Składniki:

- 100g ryżu basmati                                     - 
1 łyżeczka mięty
- 80g ciecierzycy                                          - ½ łyżeczki garam masali
- kilka pomidorków koktajlowych            - ½ łyżeczki płatków chili
- ½ ogórka gruntowego                              - sól himalajska
- kawałek czerwonej papryki                     
- natka pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego                        
- sok z cytryny
- 3 rzodkiewki                                               
- 1 łyżka rodzynek
- 1 marchewka
- kawałek awokado



Wykonanie:

- Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli
- Przełożyć go do miseczki i schłodzić
- Cieciorkę włożyć do garnka, dodać trochę wody i zagotować
- Dodać garam masalę, dusić przez 1 minutę, następnie schłodzić
- Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki
- Pomidorki posiekać w ćwiartki
- Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę
- Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać
- Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać
- Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny
- Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz