poniedziałek, 14 września 2015

Arabskie mnezele z cukinii, soczewica po egipsku + ryż jaśminowy

Arabskie mnezele z cukinii,
soczewica po egipsku + ryż jaśminowy

Składniki:

- 100g ryżu jaśminowego                    - 1 łyżeczka garam masali
- 35g zielonej soczewicy                      - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 1 ząbek czosnku                                  - ¼ łyżeczki imbiru
- kawałek papryczki chili                     - ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek                   - sól himalajska

Mnezele:
- 1 mała cukinia                                   - 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout
- ¼ puszki pomidorów                      - ¼ łyżeczki asafetydy
- ½ cebuli                                             - ½ łyżeczki mięty
- 1 duży ząbek czosnku                      - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- kawałek papryczki chili                  - ¼ łyżeczki cynamonu
- natka pietruszki                                - sól himalajska
                                                               


Wykonanie:

- Soczewicę przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, gotować przez 20 minut
- Cukinię przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę
- Czosnek, cebulę i chili posiekać
- W garnku z grubym dnem podsmażyć czosnek i chili na oliwie
- Połowę przełożyć do soczewicy, pozostałą część zostawić w garnku
- Do czosnku i chili dodać cukinię i cebulę, chwilę smażyć, mieszając
- Dodać pomidory i przyprawy, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem przez 8 minut
- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Do soczewicy dodać przyprawy, wymieszać, dusić przez minutę
- Na talerz wyłożyć ryż, posypać go soczewicą, obok przełożyć mnezele z cukinii i posypać je posiekaną natką. Gotowe J

3 komentarze:

  1. Co to jest asefetyda,nie spotkałam się z czymś takim,i czy można to czymś zastąpić

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Asafetyda to przyprawa pochodząca z Indii. Ma aromat zbliżony do cebuli, ale łagodniejszy i bardziej subtelny. Poza tym wpływa pozytywnie na proces trawienia, w przeciwieństwie do cebuli, która jest ciężkostrawna. Ale jak najbardziej asafetydę można zastąpić lekko podsmażoną, drobno posiekaną cebulą.

    OdpowiedzUsuń