czwartek, 24 marca 2016

Tagine z batatem, cukinią, cieciorką i rodzynkami

Tagine z batatem, cukinią, cieciorką 
i rodzynkami

Składniki:

- ryż jaśminowy                                              - 1 łyżeczka curry
- 50g ugotowanej cieciorki*                        - ½ łyżeczki kolendry
- kawałek cukinii                                           - ¼ łyżeczki kuminu
- ½ marchewki                                              - ¼ łyżeczki kurkumy
- kilka różyczek brokuła                               - ¼ łyżeczki imbiru
- 50g batata                                                    - szczypta cynamonu
- kilka pasków czerwonej papryki             - sól himalajska
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki mleka kokosowego
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili         
- natka pietruszki
- awokado
- miks sałat
- oliwa z oliwek

*Można użyć gotowej cieciorki z puszki, ale ta własnoręcznie gotowana jest znacznie smaczniejsza i oczywiście zdrowsza


Wykonanie:

- Ryż przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, posolić i gotować przez
15 minut pod przykryciem
- W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę
- Warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki
- Do garnka wrzucić marchewkę, batata, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oprócz czosnku i chili); gotować przez 5 minut
- Następnie dodać pozostałe warzywa, cieciorkę i rodzynki; gotować przez kolejne 7 minut
- Dodać mleko kokosowe, gotować przez 2 minuty
- Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać
- Ryż wymieszać z odrobiną oliwy, przełożyć na talerz używając małej miseczki, by nadać mu ładny kształt i ozdobić kilkoma plasterkami awokado
- Obok ryżu wyłożyć tagine oraz miks sałat. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz