Tagine z batatem, cukinią, cieciorką
i rodzynkami
Składniki:
- ryż jaśminowy - 1 łyżeczka curry
- 50g ugotowanej cieciorki* - ½ łyżeczki kolendry
- kawałek cukinii - ¼ łyżeczki kuminu
- ½ marchewki - ¼ łyżeczki kurkumy
- kilka różyczek brokuła - ¼ łyżeczki imbiru
- 50g batata - szczypta cynamonu
- ryż jaśminowy - 1 łyżeczka curry
- 50g ugotowanej cieciorki* - ½ łyżeczki kolendry
- kawałek cukinii - ¼ łyżeczki kuminu
- ½ marchewki - ¼ łyżeczki kurkumy
- kilka różyczek brokuła - ¼ łyżeczki imbiru
- 50g batata - szczypta cynamonu
- kilka pasków czerwonej papryki
- sól himalajska
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki mleka kokosowego
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- natka pietruszki
- 3 łyżki mleka kokosowego
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- natka pietruszki
- awokado
- miks sałat
- oliwa z oliwek
- miks sałat
- oliwa z oliwek
*Można użyć gotowej cieciorki z puszki, ale ta własnoręcznie
gotowana jest znacznie smaczniejsza i oczywiście zdrowsza
Wykonanie:
- Ryż przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, posolić i gotować przez
15 minut pod przykryciem
- W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę
- Warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki
- Do garnka wrzucić marchewkę, batata, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oprócz czosnku i chili); gotować przez 5 minut
- Następnie dodać pozostałe warzywa, cieciorkę i rodzynki; gotować przez kolejne 7 minut
- Dodać mleko kokosowe, gotować przez 2 minuty
- Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać
- Ryż wymieszać z odrobiną oliwy, przełożyć na talerz używając małej miseczki, by nadać mu ładny kształt i ozdobić kilkoma plasterkami awokado
- Obok ryżu wyłożyć tagine oraz miks sałat. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz