piątek, 7 sierpnia 2015

Soczewica z cukinią i marchewką + brązowy ryż


Soczewica z cukinią i marchewką 

+ brązowy ryż


Składniki:

- 100g brązowego ryżu                      - ½ łyżeczki curry
- 35g żółtej soczewicy*                      - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mała cukinia                                   - ¼ łyżeczki imbiru
- 1 marchewka ( u mnie żółta)          - ¼ łyżeczki asafetydy
- kilka pomidorków koktajlowych   - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- ząbek czosnku                                   - ¼ łyżeczki cynamonu
- kawałek papryczki chili                   - sól himalajska
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

*Jeśli nie posiadacie żółtej soczewicy, która jest ciężko dostępna, można ją oczywiście zastąpić soczewicą czerwoną. Ta druga jest w każdym większym markecie. Polecam jednak wysilić się i znaleźć żółtą odmianę, jest smaczniejsza;)



Wykonanie:

- Ryż przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, posolić i gotować 35 minut
- W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę
-  Soczewicę przepłukać na sitku, dodać do garnka, gotować 5 minut
- Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć gniazda nasienne i posiekać w słupki
- Marchewkę obrać i posiekać w słupki, a pomidorki na połówki
- Warzywa i wszystkie przyprawy dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 7 minut
- Do ryżu dodać pozostałą oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć dal z soczewicy, skropić go sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz