Pieczone ziemniaki z kukurydzą
i sałatką
i sałatką
Składniki:
- 500g ziemniaków* - sól himalajska
- 1/3 kolby kukurydzy (lub z mrożonki)
- kilka liści sałaty ( u mnie rzymska i lodowa)
- ½ małej marchewki
- kawałek awokado
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- 500g ziemniaków* - sól himalajska
- 1/3 kolby kukurydzy (lub z mrożonki)
- kilka liści sałaty ( u mnie rzymska i lodowa)
- ½ małej marchewki
- kawałek awokado
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
*Polecam spróbować specjalnej odmiany
kulinarnej przeznaczonej do pieczenia, dostępnej np. w tesco ;)
Wykonanie:
Wykonanie:
- Nagrać piekarnik do 2200C
- Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz wzdłuż na dwie części (przy większych ziemniakach powtórzyć jeszcze raz, czyli by uzyskać ósmeki z ziemniaków)
- Ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia, posypać lekko solą i wstawić do nagrzanego piekarnika
- Piec przez 20 minut, po czym na blaszkę dorzucić ziarna kukurydzy
- Piec przez kolejne 20 minut, po czym widelcem sprawdzić, czy z łatwością przechodzi przez środek ziemniaka (pamiętajcie, ziemniaków nie można spożywać niedopieczonych)
- Sałatę umyć, posiekać w paski, ułożyć na talerzu
- Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce na sałatkę
- Awokado posiekać w kostkę, rozsypać na sałacie
- Przyprawić octem balsamicznym i oliwą
- Upieczone ziemniaki wyłożyć koło sałatki, posypać pieczoną kukurydzą. Gotowe J
- Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz wzdłuż na dwie części (przy większych ziemniakach powtórzyć jeszcze raz, czyli by uzyskać ósmeki z ziemniaków)
- Ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia, posypać lekko solą i wstawić do nagrzanego piekarnika
- Piec przez 20 minut, po czym na blaszkę dorzucić ziarna kukurydzy
- Piec przez kolejne 20 minut, po czym widelcem sprawdzić, czy z łatwością przechodzi przez środek ziemniaka (pamiętajcie, ziemniaków nie można spożywać niedopieczonych)
- Sałatę umyć, posiekać w paski, ułożyć na talerzu
- Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce na sałatkę
- Awokado posiekać w kostkę, rozsypać na sałacie
- Przyprawić octem balsamicznym i oliwą
- Upieczone ziemniaki wyłożyć koło sałatki, posypać pieczoną kukurydzą. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz