piątek, 7 sierpnia 2015

Pieczone ziemniaki z kukurydzą i sałatką

Pieczone ziemniaki z kukurydzą
i sałatką

Składniki:

- 500g ziemniaków*                                               - sól himalajska
- 1/3 kolby kukurydzy (lub z mrożonki)
- kilka liści sałaty ( u mnie rzymska i lodowa)
- ½ małej marchewki
- kawałek awokado
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny

*Polecam spróbować specjalnej odmiany kulinarnej przeznaczonej do pieczenia, dostępnej np. w tesco ;)


Wykonanie:


- Nagrać piekarnik do 2200C
- Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz wzdłuż na dwie części (przy większych ziemniakach powtórzyć jeszcze raz, czyli by uzyskać ósmeki z ziemniaków)
- Ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia, posypać lekko solą i wstawić do nagrzanego piekarnika
- Piec przez 20 minut, po czym na blaszkę dorzucić ziarna kukurydzy
- Piec przez kolejne 20 minut, po czym widelcem sprawdzić, czy z łatwością przechodzi przez środek ziemniaka (pamiętajcie, ziemniaków nie można spożywać niedopieczonych)
- Sałatę umyć, posiekać w paski, ułożyć na talerzu
- Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce na sałatkę
- Awokado posiekać w kostkę, rozsypać na sałacie
- Przyprawić octem balsamicznym i oliwą
- Upieczone ziemniaki wyłożyć koło sałatki, posypać pieczoną kukurydzą. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz