czwartek, 30 lipca 2015

Cieciorka z kalafiorem po indyjsku+ brązowy ryź


Cieciorka z kalafiorem po indyjsku+ 
brązowy ryż


Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                 - ½ łyżeczki garam masali
- 80g cieciorki                                  - ¼ łyżeczki kurkumy
- 150g kalafiora                                - ¼ łyżeczki asafetydy
- ¼ puszki pomidorów                   - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku                             - trochę cynamonu
- kawałek papryczki chili               - sól himalajska
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy


Wykonanie:


- Ryż przepłukać na sitku pod wodą; wsypać na wrzątek, dodać trochę kurkumy i gotować przez 35 minut pod przykryciem
- Czosnek i chili drobno posiekać; kalafiora podzielić na małe kawałki
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek i chili
- Po 30 sekundach dodać pomidory i wodę
- Dodać kalafiora, garam masalę, kurkumę, asafetydę, cynamon, cukier i sól; dusić pod przykryciem przez 8 minut
- Do kalafiora dodać cieciorkę, dusić przez kolejne 3 minuty
- Gotowy ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz
- Warzywa wyłożyć na ryż, posypać posiekaną natką. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz