Sałatka z kaszy jaglanej,
brokuła, marchewki, buraka i rodzynek
brokuła, marchewki, buraka i rodzynek
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy
- 150g brokuła - sól himalajska
- 2 małe upieczone buraczki* - płatki chili
- kawałek awokado - ocet balsamiczny
- 1 mała marchewka - ½ łyżeczki suszonej mięty
- 2 łyżki rodzynek
- łyżeczka pestek dyni
- natka pietruszki
* Po przepis na pieczone buraczki odsyłam TUTAJ
- 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy
- 150g brokuła - sól himalajska
- 2 małe upieczone buraczki* - płatki chili
- kawałek awokado - ocet balsamiczny
- 1 mała marchewka - ½ łyżeczki suszonej mięty
- 2 łyżki rodzynek
- łyżeczka pestek dyni
- natka pietruszki
* Po przepis na pieczone buraczki odsyłam TUTAJ
Wykonanie:
- Rodzynki zalać ciepłą wodą w miseczce, odstawić do napęcznienia
- Kasze gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za oknem ;)
- Brokuła ugotować na parze (ok. 3 minuty)
- Następnie przełożyć go do miseczki i szybko schłodzić, np. na parapecie za oknem, by pozostał lekko chrupiący
- Buraczki obrać i posiekać w kostkę
- Umieścić je w miseczce, polać octem balsamicznym i wymieszać
- Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki
- Awokado i natkę posiekać
- Kaszę przełożyć do miseczki, posypać ją kostkami awokado i natką
- Dodać buraczki, posypać je pestkami dyni i płatkami chili
- Obok wyłożyć brokuła, posypać go odsączonymi rodzynkami i miętą
- Dodać plasterki marchewki
- Całość można wymieszać lub pozostawić ‘uporządkowane’. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz