Fasola mung w pomidorach+ ryż naturalny z kuminem+ brokuł
Składniki:
- 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g brokuła - 1/6 łyżeczki kardamonu
- 80g ugotowanej fasoli mung - 1 łyżeczka garam masali
- garść świeżego szpinaku typu baby - ¼ łyżeczki imbiru
- kilka łyżek soku pomidorowego - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- sok z cytryny - 1 łyżeczka nasion konopi*
- sól himalajska
- 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g brokuła - 1/6 łyżeczki kardamonu
- 80g ugotowanej fasoli mung - 1 łyżeczka garam masali
- garść świeżego szpinaku typu baby - ¼ łyżeczki imbiru
- kilka łyżek soku pomidorowego - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- sok z cytryny - 1 łyżeczka nasion konopi*
- sól
* Nasiona konopi najlepiej
używać w formie zmielonej. Jeśli mamy tylko całe nasionka, należy włożyć je do
siatki foliowej, zamknąć ją szczelnie, przykryć ręcznikiem i walić młotkiem do
uzyskania odpowiednio małych kawałków;)
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 30
minut z dodatkiem kurkumy, kardamonu i soli
- Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty)
- Następnie należy szybko go schłodzić, by pozostał lekko chrupiący
- Fasolę mung umieścić w garnku, dolać trochę wody i zagotować
- Dodać garam masalę, imbir i sok pomidorowy; dusić przez 3 minuty
- Szpinak umyć, a następnie dokładnie odsączyć na papierze
- Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Posypać go mielonym kuminem i nasionami konopi
- Obok wyłożyć fasolkę mung oraz brokuła
- Dodać szpinak, skropić go obficie sokiem z cytryny. Gotowe :)
- Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty)
- Następnie należy szybko go schłodzić, by pozostał lekko chrupiący
- Fasolę mung umieścić w garnku, dolać trochę wody i zagotować
- Dodać garam masalę, imbir i sok pomidorowy; dusić przez 3 minuty
- Szpinak umyć, a następnie dokładnie odsączyć na papierze
- Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Posypać go mielonym kuminem i nasionami konopi
- Obok wyłożyć fasolkę mung oraz brokuła
- Dodać szpinak, skropić go obficie sokiem z cytryny. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz