Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati +
surówka z białej rzodkwi
Składniki:
- 100g ryżu basmati - ½ łyżeczki curry madras
- 1 mały ziemniak - ¼ łyżeczki kuminu
- 34g czerwonej soczewicy - ¼ łyżeczki asafetydy
- ¼ puszki pomidorów* - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 ząbek czosnku - ½ łyżeczki cukru
- kawałek papryczki chili - ½ łyżeczki mielone
- ½ łyżeczki nasion konopi
- sok z cytryny
- 100g ryżu basmati - ½ łyżeczki curry madras
- 1 mały ziemniak - ¼ łyżeczki kuminu
- 34g czerwonej soczewicy - ¼ łyżeczki asafetydy
- ¼ puszki pomidorów* - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 ząbek czosnku - ½ łyżeczki cukru
- kawałek papryczki chili - ½ łyżeczki mielone
- ½ łyżeczki nasion konopi
- sok z cytryny
SURÓWKA:
- kilka plastrów białej rzodkwi
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- kilka plastrów białej rzodkwi
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- natka pietruszki
- sok z cytryny
* Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku od zwykłych puszkowanych pomidorów. Do dostania np. w tesco ;)
Wykonanie:
- Ziemniaka obrać i
pokroić
- Zagotować wodę w garnku
- Dodać ryż, kostki ziemniaka i sól; gotować przez 15 minut
- Następnie odstawić ryż na 5 minut na bok, wciąż pod przykrywką
- Soczewicę przepłukać, wrzucić do wrzątku i gotować przez 12 minut
- Następnie przełożyć soczewicę do miseczki
- Na odrobine oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili i kumin
- Po 30 sekundach dodać pomidory i pozostałe przyprawy
- Dodać soczewicę, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty
- Seler, rzodkiew i marchewkę umyć i posiekać do miseczki
- Dodać posiekaną natkę i sporo soku z cytryny, wymieszać
- Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz
- Posypać go mielonym kuminem i mielonymi nasionami konopi
- Dal z soczewicy wyłożyć obok ryżu i skropić sokiem z cytryny
- Obok ryżu wyłożyć surówkę. Gotowe :)
- Zagotować wodę w garnku
- Dodać ryż, kostki ziemniaka i sól; gotować przez 15 minut
- Następnie odstawić ryż na 5 minut na bok, wciąż pod przykrywką
- Soczewicę przepłukać, wrzucić do wrzątku i gotować przez 12 minut
- Następnie przełożyć soczewicę do miseczki
- Na odrobine oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili i kumin
- Po 30 sekundach dodać pomidory i pozostałe przyprawy
- Dodać soczewicę, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty
- Seler, rzodkiew i marchewkę umyć i posiekać do miseczki
- Dodać posiekaną natkę i sporo soku z cytryny, wymieszać
- Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz
- Posypać go mielonym kuminem i mielonymi nasionami konopi
- Dal z soczewicy wyłożyć obok ryżu i skropić sokiem z cytryny
- Obok ryżu wyłożyć surówkę. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz