Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i
awokado
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej - 1/6 łyżeczki kurkumy
- 1 marchewka - patki chili
- 2 łodygi selera naciowego - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 100g brokuła - ½ łyżeczki suszonej miety*
- 1 mały ogórek gruntowy - sól himalajska
- 2 łyżki rodzynek
- kawałek awokado
- sok z cytryny
* Zamiast mięty można użyć świeżej natki pietruszki
- 100g kaszy jaglanej - 1/6 łyżeczki kurkumy
- 1 marchewka - patki chili
- 2 łodygi selera naciowego - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 100g brokuła - ½ łyżeczki suszonej miety*
- 1 mały ogórek gruntowy - sól himalajska
- 2 łyżki rodzynek
- kawałek awokado
- sok z cytryny
* Zamiast mięty można użyć świeżej natki pietruszki
Wykonanie:
- Rodzynki zalać wrzątkiem w szklance, odstawić na bok
- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy
- Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za okno ;)
- Marchewkę i ogórka obrać, pokroić w cienkie plasterki
- Seler naciowy posiekać w pół centymetrowe kawałki
- Brokuła podzielić na małe kawałki, podgotować przez minutę na parze
- Następnie schłodzić brokuła, by pozostał aldente i intensywnie zielony
- Awokado posiekać w kostkę (i natkę, jeśli jej używamy)
- Do kaszy dodać przyprawy, sok z cytryny i odrobinę dobrej oliwy; wymieszać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz