Curry z dyni, szpinaku
i soczewicy + basmati
i soczewicy + basmati
Składniki:
- 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka curry
- 150g dyni hokkaido - ½ łyżeczki kuminu
- 35g soczewicy czerwonej - ¼ łyżeczki imbiru
- 70g rozmrożonego szpinaku - ¼ łyżeczki kolendry
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki kurkumy
- ząbek czosnku - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili - sól himalajska
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 15 minut dodatkiem soli
- Soczewicę przepłukać wodą, gotować przez 10min
- Na odrobinie rozgrzanej oliwy przez 30 sekund smażyć czosnek, chili, kumin i kolendrę
- Dodać pomidory, pozostałe przyprawy i trochę wody
- Wrzucić kostki dyni, soczewicę i szpinak; zagotować
- Curry dusić przez ok. 10 minut, do miękkości dynii
- Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Dal skropić cytryną, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe :)
- Wrzucić kostki dyni, soczewicę i szpinak; zagotować
- Curry dusić przez ok. 10 minut, do miękkości dynii
- Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Dal skropić cytryną, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz