Tofu smażone z warzywami
w słodkim
sosie sojowym
Składniki:
- 100g ryżu
jaśminowego - ½ łyżeczki curry
- 50g brokuła - ¼ łyżeczki imbiru
- 1 mała marchewka - ¼ łyżeczki cynamonu
- kawałek pora (biała część) - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mała pietruszka - 1-2 łyżki sosu sojowego*
- łyżka groszku mrożonego - 1 łyżeczka brązowego cukru
- kilka grzybów mung
- kawałek czerwonej papryki
- 100g tofu naturalnego
- 1 łyżka rodzynek
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- kawałek awokado
* Ilość użytego sosu zależy od jakości produktu oraz waszego smaku, więc lepiej najpierw dodać mniej, i dopiero po spróbowaniu dolać większą ilość sosu sojowego. Należy uważać, gdyż łatwo nim przesolić danie.
Wykonanie:
- Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na 20- 30 minut
- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie ryż odstawić na bok na 5 minut, wciąż pod przykryciem
- Brokuła podzielić na małe kawałki, marchewkę i pora pokroić w plasterki, grzyby mung oraz paprykę w paski
- Pietruszkę pokroić w słupki (część posiekałam w plasterki, i jednak w słupkach lepiej pasuje;)
- Czosnek i chili drobno posiekać
- Rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić czosnek, chili i imbir; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora i dolać trochę wody; dusić przez 2 minuty
- Dodać pozostałe warzywa, rodzynki, przyprawy, cukier i sos sojowy
- Warzywa dusić przez 5 minut, dolewając wody w razie potrzeby
- Tofu i awokado pokroić w kostkę, dodać do warzyw i dusić przez kolejne 2 minuty
- Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć warzywa i tofu z patelni; można skropić sokiem z cytryny. Gotowe :)
- 50g brokuła - ¼ łyżeczki imbiru
- 1 mała marchewka - ¼ łyżeczki cynamonu
- kawałek pora (biała część) - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mała pietruszka - 1-2 łyżki sosu sojowego*
- łyżka groszku mrożonego - 1 łyżeczka brązowego cukru
- kilka grzybów mung
- kawałek czerwonej papryki
- 100g tofu naturalnego
- 1 łyżka rodzynek
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- kawałek awokado
* Ilość użytego sosu zależy od jakości produktu oraz waszego smaku, więc lepiej najpierw dodać mniej, i dopiero po spróbowaniu dolać większą ilość sosu sojowego. Należy uważać, gdyż łatwo nim przesolić danie.
Wykonanie:
- Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na 20- 30 minut
- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie ryż odstawić na bok na 5 minut, wciąż pod przykryciem
- Brokuła podzielić na małe kawałki, marchewkę i pora pokroić w plasterki, grzyby mung oraz paprykę w paski
- Pietruszkę pokroić w słupki (część posiekałam w plasterki, i jednak w słupkach lepiej pasuje;)
- Czosnek i chili drobno posiekać
- Rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić czosnek, chili i imbir; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora i dolać trochę wody; dusić przez 2 minuty
- Dodać pozostałe warzywa, rodzynki, przyprawy, cukier i sos sojowy
- Warzywa dusić przez 5 minut, dolewając wody w razie potrzeby
- Tofu i awokado pokroić w kostkę, dodać do warzyw i dusić przez kolejne 2 minuty
- Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć warzywa i tofu z patelni; można skropić sokiem z cytryny. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz