Marokańska sałatka z cieciorki
+ brązowy ryż + cukinia
+ brązowy ryż + cukinia
Składniki:
- 100g ryżu naturalnego - 1 łyżeczka przyprawy marokańskiej
- 100g ciecierzycy - ½ łyżeczki płatków chili
- 100g ryżu naturalnego - 1 łyżeczka przyprawy marokańskiej
- 100g ciecierzycy - ½ łyżeczki płatków chili
- 1 młoda
cukinia - ½ łyżeczki kuminu mielonego
- 3 pomidorki
koktajlowe - odrobina kurkumy
- kawałek czerwonej papryki - sól himalajska
- łyżka kukurydzy - 1 łyżeczka oliwy
- natka pietruszki lub kolendra - 1 łyżeczka octu balsamicznego
- kawałek czerwonej papryki - sól himalajska
- łyżka kukurydzy - 1 łyżeczka oliwy
- natka pietruszki lub kolendra - 1 łyżeczka octu balsamicznego
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie odstawić ryż z palnika i odstawić na 5 minut z pokrywką
- Pomidorki, paprykę i natkę drobno posiekać, wymieszać z ciecierzycą
- Do sałatki dodać warzywa, przyprawę marokańską i chili
- Skropić sałatkę oliwą i octem, wymieszać
- Cukinię pokroić w plastry i gotować na parze przez 7 minut
- Ryż przełożyć na talerz i posypać kuminem
- Obok wyłożyć sałatkę z cieciorki i cukinię. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz