Curry z
cieciorki, batata i marchewki + basmati
Moje ulubione danie ever! Mogłabym je jeść
dosłownie codziennie. Słodkie, aromatyczne, o mocno orientalnym smaku. I do
tego szybkie do wykonania!
Jednak ważne, by używać odmiany hokkiado. Pozostałe dynie mają konsystencję nieodpowiednią do curry (rozpaćkają się podczas gotowania), i tylko ta odmiana nadaje tak pyszny smak temu curry. Zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka curry
- 100g dyni hokkaido - ¼ łyżeczki imbiru
- 80g ciecierzycy - ½ łyżeczki kuminu
- ½ małego batata - ¼ łyżeczki kolendry
- ½ marchewki - ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ puszki pomidorów - ½ łyżeczki grysu chili
- ząbek czosnku - sól
Jednak ważne, by używać odmiany hokkiado. Pozostałe dynie mają konsystencję nieodpowiednią do curry (rozpaćkają się podczas gotowania), i tylko ta odmiana nadaje tak pyszny smak temu curry. Zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka curry
- 100g dyni hokkaido - ¼ łyżeczki imbiru
- 80g ciecierzycy - ½ łyżeczki kuminu
- ½ małego batata - ¼ łyżeczki kolendry
- ½ marchewki - ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ puszki pomidorów - ½ łyżeczki grysu chili
- ząbek czosnku - sól
- świeża natka
pietruszki
Wykonanie:
- Ryż gotować 15 minut z dodatkiem soli; następnie pozostawić na
5 minut pod przykryciem
- Warzywa obrać i posiekać
- Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i kolendrę przez 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody, marchewkę i pozostałe przyprawy; dusić 2 minuty
- Dodać ciecierzycę (ugotowaną lub z puszki) oraz kostki dyni, dusić do miękkości dyni (ok. 6 minut)
- Curry lekko schłodzić, np. wystawiając na chwilę na parapet za okno;) Dzięki temu sos nabierze gęstszej konsystencji
- Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać
- Ryż przełożyć na talerz, obok umieścić curry z ciecierzycy. Gotowe J
Wykonanie:
- Ryż gotować 15 minut z dodatkiem soli; następnie pozostawić na
5 minut pod przykryciem
- Warzywa obrać i posiekać
- Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i kolendrę przez 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody, marchewkę i pozostałe przyprawy; dusić 2 minuty
- Dodać ciecierzycę (ugotowaną lub z puszki) oraz kostki dyni, dusić do miękkości dyni (ok. 6 minut)
- Curry lekko schłodzić, np. wystawiając na chwilę na parapet za okno;) Dzięki temu sos nabierze gęstszej konsystencji
- Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać
- Ryż przełożyć na talerz, obok umieścić curry z ciecierzycy. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz