LunchBox:
Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni
Kolejna propozycja bardzo szybkiego w
przygotowaniu lunchu. By skrócić czas przygotowania, pięć minut przed końcem
gotowania ryżu można dołożyć kawałki brokuła i groszek. To pozwoli też
zaoszczędzić czas na zmywaniu;) Sałatka szybka, prosta, a bardzo smaczna dzięki
aromatowi ryżu czerwonego, podkreślonego przez oliwę i pestki dyni. Polecam :)
Składniki:
- 100g ryżu
czerwonego -
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
- 100g brokuła - sól himalajska
- 100g groszku (mrożonego) - świeżo mielony pieprz
- łyżka pestek dyni
- kawałek awokado
- łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka oliwy
- 100g brokuła - sól himalajska
- 100g groszku (mrożonego) - świeżo mielony pieprz
- łyżka pestek dyni
- kawałek awokado
- łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka oliwy
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, ostudzić
- Brokuła i groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty)
- Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone)
- Ryż przełożyć do pojemniczka
- Dodać warzywa, pestki, posiekane awokado, rodzynki, przyprawy i oliwę; wymieszać, zamknąć pojemniczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz