Zielona soczewica po arabsku + brązowy ryż +
kalafior z ziemniakiem
Składniki:
- 100g ryżu naturalnego - 1 łyżka przyprawy marokańskiej
- 35g soczewicy - 1 łyżeczka curry
- 120g kalafiora - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mały ziemniak - szczypta kardamonu
- ząbek czosnku - ½ łyżeczki płatków chili
- sól
- 100g ryżu naturalnego - 1 łyżka przyprawy marokańskiej
- 35g soczewicy - 1 łyżeczka curry
- 120g kalafiora - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mały ziemniak - szczypta kardamonu
- ząbek czosnku - ½ łyżeczki płatków chili
- sól
Wykonanie:
- Soczewicę zalać zimną wodą i moczyć przez 30 minut
- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, kurkumy i kardamonu
- Następnie zostawić go pod przykrywką na 5 minut
- Soczewicę odsączyć, wsypać na wrzącą wodę i gotować przez 15 minut
- Chwilę przed końcem gotowania soczewicy dodać przyprawę marokańską
- Ziemniaka obrać i pokroić w większą kostkę, kalafiora podzielić na małe różyczki
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek
- Następnie wrzucić ziemniaka i kalafiora, dolać trochę wody, zagotować
- Dodać curry i sól, dusić przez 10 minut
- Ryż skropić oliwą, wyłożyć na talerz, posypać mielonym kuminem
- Obok wyłożyć soczewicę
- Kalafior curry z ziemniakiem położyć obok, posypać płatkami chili. Gotowe:)
- Następnie zostawić go pod przykrywką na 5 minut
- Soczewicę odsączyć, wsypać na wrzącą wodę i gotować przez 15 minut
- Chwilę przed końcem gotowania soczewicy dodać przyprawę marokańską
- Ziemniaka obrać i pokroić w większą kostkę, kalafiora podzielić na małe różyczki
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek
- Następnie wrzucić ziemniaka i kalafiora, dolać trochę wody, zagotować
- Dodać curry i sól, dusić przez 10 minut
- Ryż skropić oliwą, wyłożyć na talerz, posypać mielonym kuminem
- Obok wyłożyć soczewicę
- Kalafior curry z ziemniakiem położyć obok, posypać płatkami chili. Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz