Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati
Składniki:
- 100g ryżu basmati
- 1
łyżeczka curry
- 40g żółtej soczewicy - ½ łyżeczki kuminu
- 130g dyni hokkaido - ¼ łyżeczki kolendry
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki mielonej białej gorczycy
- ¼ puszki mleczka kokosowego - ½ łyżeczki kurkumy
- sok z cytryny - ¼ łyżeczki cayenne
- ¼ łyżeczki asafetydy - sól himalajska
- 40g żółtej soczewicy - ½ łyżeczki kuminu
- 130g dyni hokkaido - ¼ łyżeczki kolendry
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki mielonej białej gorczycy
- ¼ puszki mleczka kokosowego - ½ łyżeczki kurkumy
- sok z cytryny - ¼ łyżeczki cayenne
- ¼ łyżeczki asafetydy - sól himalajska
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem
soli, następnie zostawić na 5 minut pod przykryciem, by ziarna maksymalnie się
wydłużyły
- Na odrobinie oliwy podsmażyć kumin, kolendrę i kurkumę przez 30 sekund
- Dodać pomidory, odrobinę wody, curry, gorczycę, cayenne i asafetyde; zagotować
- Dodać soczewicę i ponownie zagotować, dusić przez 12 minut
- Dodać mleko kokosowe i sól, gotować jeszcze przez 3 minuty
- Ryż spulchnić widelcem, skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz
- Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe :)
- Na odrobinie oliwy podsmażyć kumin, kolendrę i kurkumę przez 30 sekund
- Dodać pomidory, odrobinę wody, curry, gorczycę, cayenne i asafetyde; zagotować
- Dodać soczewicę i ponownie zagotować, dusić przez 12 minut
- Dodać mleko kokosowe i sól, gotować jeszcze przez 3 minuty
- Ryż spulchnić widelcem, skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz
- Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz