Dal z kiełków + basmati + brokuł
Składniki:
- 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka garam masali
- 80g mieszanki kiełków do smażenia - ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
(soczewica, fasola mung, cieciorka) - ¼ łyżeczki mielonego kuminu
- 120g brokuła - sól himalajska
- łyżeczka nasion konopi
- łyżeczka oliwy
* u mnie dodatkowo 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki- po prostu była w lodówce;)
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli
- Następnie zostawić go na 5 minut pod przykryciem
- Brokuła gotować na parze przez 4 minuty
- Kiełki wrzucić na patelnię, dolać trochę wody
- Dodać garam masalę, sól, świeżo mielony pieprz i kumin, dusić przez 5 minut
- Ryż wymieszać z oliwą, przełożyć na talerz
- Obok ryżu wyłożyć kiełki i brokuła; ryż posypać nasionami konopi. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz