Pomidorowe curry z ciecierzycy
+ basmati z awokado
+ basmati z awokado
Składniki:
- 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka garam masali
- 100g ciecierzycy - ½ łyżeczki kuminu
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki kolendry
- ½ małej marchewki - ¼ łyżeczki imbiru
- kawałek papryczki chili - ¼ łyżeczki kurkumy
- ząbek czosnku - szczypta kardamonu
- ½ cebuli - sól
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- kawałek awokado
- kilka pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli
- Czosnek i chili drobno posiekać, marchewkę pokroić w cienkie plasterki
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir, kumin i kolendrę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać kostki cebuli, smażyć przez kolejne 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować
- Dodać marchewkę i ciecierzycę, dusić przez około 10 minut
- Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno
- Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz
- Curry skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką, wymieszać
- Warzywa wyłożyć obok ryżu. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz