Dal z fasolki adzuki, dyni
i marchewki + basmati
i marchewki + basmati
Składniki:
- 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka garam masali
- 100g ugotowanej fasolki adzuki - ¼ łyżeczki imbiru
- 130g dyni hokkaido - ¼ łyżeczki kuminu
- 1 marchewka - ¼ łyżeczki asafetydy
- łyżka mrożonego groszku - sól himalajska
- ¼ puszki pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryki chili
- łyżeczka nasion konopi
- sok z cytryny
- 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka garam masali
- 100g ugotowanej fasolki adzuki - ¼ łyżeczki imbiru
- 130g dyni hokkaido - ¼ łyżeczki kuminu
- 1 marchewka - ¼ łyżeczki asafetydy
- łyżka mrożonego groszku - sól himalajska
- ¼ puszki pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryki chili
- łyżeczka nasion konopi
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić go pod pokrywką na 5 minut, by urósł
- Dynię obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki
- Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany
czosnek, chili, kumin i imbir
- Dodać pomidory i trochę wody, wsypać garam masale, asafetyde i sól
- Dodać dynię i marchewkę, zagotować, dusić przez 7 minut
- Dodać fasolkę adzuki i groszek, dusić przez kolejne 5 minut
- Ryż spulchnić widelcem, przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi
- Dodać pomidory i trochę wody, wsypać garam masale, asafetyde i sól
- Dodać dynię i marchewkę, zagotować, dusić przez 7 minut
- Dodać fasolkę adzuki i groszek, dusić przez kolejne 5 minut
- Ryż spulchnić widelcem, przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi
- Dal skropić cytryną, wymieszać i
przełożyć obok ryżu. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz