Brązowy ryż ze szpinakiem, oliwkami i cukinią
Danie niesamowicie
proste, a naprawdę smaczne. Trzeba jedynie zadbać o jakość warzyw- nie używać
tych z marketu, a z ryneczku. Wtedy warzywa mają tak pyszny smak, że nie trzeba
ich przyprawiać. Wystarczy ugotować ryż, poddusić warzywa i kolacja gotowa J
Składniki:
- 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 młoda cukinia - odrobina kardamonu
- 300g świeżego szpinaku - sól himalajska
- kilka czarnych oliwek
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, kurkumy i kardamonu
- Następnie ryż zdjąć z palnika i zostawić pod pokrywką na 5 minut
- Szpinak dokładnie umyć i przebrać
- Cukinię pokroić w plastry i umieścić w naczyniu do gotowania na parze
- Po 5 minutach dodać szpinak, gotować na parze przez kolejne 5 minut
- Oliwki posiekać w plasterki
- Ryż skropić dobrą oliwą i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć szpinak i cukinię; ryż posypać oliwkami. Gotowe :)
- 1 młoda cukinia - odrobina kardamonu
- 300g świeżego szpinaku - sól himalajska
- kilka czarnych oliwek
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, kurkumy i kardamonu
- Następnie ryż zdjąć z palnika i zostawić pod pokrywką na 5 minut
- Szpinak dokładnie umyć i przebrać
- Cukinię pokroić w plastry i umieścić w naczyniu do gotowania na parze
- Po 5 minutach dodać szpinak, gotować na parze przez kolejne 5 minut
- Oliwki posiekać w plasterki
- Ryż skropić dobrą oliwą i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć szpinak i cukinię; ryż posypać oliwkami. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz