Mleko
z orzechów laskowych
Mleko roślinne z orzechów najlepiej smakuje do kawy. Jest to
produkt dwa w jednym: mleko i syrop orzechowy;) Kawa nabiera pysznego,
orzechowego aromatu. Dzięki dużej zawartości tłuszczu w tym mleku (jest dużo
tłustsze od sojowego czy ryżowego), kawa staje się bardzo kremowa.
Pamiętajcie jednak, że jest to wysokotłuszczowy produkt, więc należy go spożywać z umiarem. Ja najczęściej przygotowuję espresso i dodaję 2 łyżki mleka orzechowego. Tyle wystarczy, by kawa smakowała cudownie orzechowo :)
Pamiętajcie jednak, że jest to wysokotłuszczowy produkt, więc należy go spożywać z umiarem. Ja najczęściej przygotowuję espresso i dodaję 2 łyżki mleka orzechowego. Tyle wystarczy, by kawa smakowała cudownie orzechowo :)
Składniki:
- 1 szklanka orzechów laskowych*
- 2 szklanki wody
- odrobina soli
- 1 szklanka orzechów laskowych*
- 2 szklanki wody
- odrobina soli
* można też użyć orzechów nerkowca, makadamię lub migdały;
najlepiej wypróbować wszystkie i zdecydować, który smak najbardziej nam
odpowiada:)
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 1600C
- Orzechy wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
- Orzechy włożyć do piekarnika na 15 minut
- Przesypać je na ręcznik kuchenny i ‘wymiętolić ją’ :D, by z orzechów zeszła skórka
- Jeśli z części orzechów skórka nie zeszła, włożyć je na kolejne 5 minut do piekarnika i powtórzyć działanie z ręcznikiem
- Następnie orzechy zalać zimną wodą i pozostawić na noc
- Rano wodę odlać, przełożyć orzechy do pojemnika do miksowania i dodać dwie szklanki wody
- Dokładnie zmiksować orzechy
- Sitko wyłożyć gazą z apteczki, umieścić sitko nad małym garnkiem
- Mleko przelać przez sitko z gazą, dociskając masę łyżką
- Na koniec gazę zawinąć i ‘wydoić’ ją z reszty mleka ;)
- Mleko orzechowe przechowywać w lodówce do 5 dni. Gotowe:)
- Nagrzać piekarnik do 1600C
- Orzechy wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
- Orzechy włożyć do piekarnika na 15 minut
- Przesypać je na ręcznik kuchenny i ‘wymiętolić ją’ :D, by z orzechów zeszła skórka
- Jeśli z części orzechów skórka nie zeszła, włożyć je na kolejne 5 minut do piekarnika i powtórzyć działanie z ręcznikiem
- Następnie orzechy zalać zimną wodą i pozostawić na noc
- Rano wodę odlać, przełożyć orzechy do pojemnika do miksowania i dodać dwie szklanki wody
- Dokładnie zmiksować orzechy
- Sitko wyłożyć gazą z apteczki, umieścić sitko nad małym garnkiem
- Mleko przelać przez sitko z gazą, dociskając masę łyżką
- Na koniec gazę zawinąć i ‘wydoić’ ją z reszty mleka ;)
- Mleko orzechowe przechowywać w lodówce do 5 dni. Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz