Curry z fasolki, marchewki
i ziemniaka + kasza jaglana
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka curry madras*
- 70g fasolki szparagowej - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 ziemniak - ¼ łyżeczki kuminu
- 1 mała marchewka - sól himalajska
- 4 pieczarki
- ¼ puszki pomidorów
- 2 łyżki groszku (z mrożonki)
- ząbek czosnku
- kawałek awokado
- ‘śmietanka’ sojowa
- natka pietruszki
* curry madras to ostra mieszanka curry. Można użyć standardowej mieszanki i dodać odrobinę cayenne.
Wykonanie:
- 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka curry madras*
- 70g fasolki szparagowej - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 ziemniak - ¼ łyżeczki kuminu
- 1 mała marchewka - sól himalajska
- 4 pieczarki
- ¼ puszki pomidorów
- 2 łyżki groszku (z mrożonki)
- ząbek czosnku
- kawałek awokado
- ‘śmietanka’ sojowa
- natka pietruszki
* curry madras to ostra mieszanka curry. Można użyć standardowej mieszanki i dodać odrobinę cayenne.
Wykonanie:
- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem
soli i kurkumy
- Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, a ziemniaka i czosnek w kostkę
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kumin; smażyć przez 30 sekund
- Następnie dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy
- Wrzucić ziemniaka, marchewkę i pieczarki
- Zagotować i dusić przez 10 minut
- Dodać posiekaną na krótsze kawałki fasolkę szparagową i groszek, dusić przez kolejne 5 minut
- Następnie curry lekko schłodzić, by zgęstniało (można np. wystawić na parapet za okno;)
- Do kaszy dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć curry warzywne i ozdobić je posiekaną natką. Gotowe :)
- Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, a ziemniaka i czosnek w kostkę
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kumin; smażyć przez 30 sekund
- Następnie dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy
- Wrzucić ziemniaka, marchewkę i pieczarki
- Zagotować i dusić przez 10 minut
- Dodać posiekaną na krótsze kawałki fasolkę szparagową i groszek, dusić przez kolejne 5 minut
- Następnie curry lekko schłodzić, by zgęstniało (można np. wystawić na parapet za okno;)
- Do kaszy dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć curry warzywne i ozdobić je posiekaną natką. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz