Chana masala z cieciorki
+ kasza jaglana + brokuł
+ kasza jaglana + brokuł
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka garam masali
- 80g ugotowanej ciecierzycy - ¼ łyżeczki kuminu
- ¼ op, przecieru z pomidorów - ¼ łyżeczki kolendry
- 130g brokuła - odrobina cayenne
- ząbek czosnku - ¼ łyżeczka asafetydy
- szczypta chili - odrobina cynamonu
- kawałek awokado - sól himalajska
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka garam masali
- 80g ugotowanej ciecierzycy - ¼ łyżeczki kuminu
- ¼ op, przecieru z pomidorów - ¼ łyżeczki kolendry
- 130g brokuła - odrobina cayenne
- ząbek czosnku - ¼ łyżeczka asafetydy
- szczypta chili - odrobina cynamonu
- kawałek awokado - sól himalajska
- ¼ łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek, chili, kolendrę i kumin
- Po 30 sekundach dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy
- Dosypać ciecierzycę, dusić przez 7 minut
- Następnie dal schłodzić, np. wystawiając na chwilę na parapet za okno;)
- Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze
- Awokado obrać i posiekać
- Kaszę wymieszać z awokado i skropić oliwą, przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć dal z ciecierzycy i brokuła. Gotowe :)
- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek, chili, kolendrę i kumin
- Po 30 sekundach dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy
- Dosypać ciecierzycę, dusić przez 7 minut
- Następnie dal schłodzić, np. wystawiając na chwilę na parapet za okno;)
- Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze
- Awokado obrać i posiekać
- Kaszę wymieszać z awokado i skropić oliwą, przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć dal z ciecierzycy i brokuła. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz