Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem
Składniki:
- 100g makaronu z fasoli mung - ½ łyżeczki curry
- 100g tofu naturalnego - ¼ łyżeczki imbiru
- kilka suszonych grzybów mung - ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 mała marchewka - ząbek czosnku
- kawałek pora (biała część) - kawałek papryczki chili
- 50g brokuła - sos sojowy
- 50g fasolki szparagowej - 1 łyżeczka miodu naturalnego
- łyżka rodzynek
- łyżeczka ziaren sezamu
Wykonanie:
- Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny
- Marchewkę i pora posiekać w plasterki, brokuła posiekać na małe kawałki, czosnek w kostkę, fasolkę przeciąć na krótkie kawałki, a grzyby mung w wąskie paski
- Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, imbir i chili
- Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung, sos sojowy i trochę wody; dusić przez 2 minuty
- Dodać pozostałe warzywa i rodzynki, przyprawić curry i cynamonem
- Smażyć warzywa przez 4 minuty, podlewając wodą w razie potrzeby
- Makaron przełożyć go garnka i zalać wodą na 3 minuty, następnie odcedzić
- Tofu posiekać w kostkę i dodać do warzyw na patelni pod koniec duszenia
- Minutę później dodać makaron i miód, wymieszać, dusić przez kolejną minutę
- Sezam podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać intensywny zapach i ziarenka staną się ciemniejsze
- Danie przełożyć na talerz, posypać sezamem. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz