LunchBox: Ryż jaśminowy +
adzuki + brokuł z fasolką
Składniki:
- 100g ryżu jaśminowego - sól himalajska
- 40g fasolki adzuki - ¼ łyżeczki garam masali
- 100g brokuła - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g zielonej fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka oliwy
- 40g fasolki adzuki - ¼ łyżeczki garam masali
- 100g brokuła - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g zielonej fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka oliwy
Wykonanie:
- Fasolkę należy zalać wodą i zostawić na noc do napęcznienia; warto ugotować od razu większą porcję, gdyż spokojnie można przechowywać fasolkę kilka dni w lodówce
- Kolejnego dnia odlać wodę i wsypać fasolkę na wrzątek
- Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i gotować przez ok. 30 minut
- Pod koniec dodać sól i przyprawę garam masala
- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Brokuła podzielić na różyczki, z fasolki odciąć końcówki i przekroić na pół
- Warzywa ugotować na parze (ok 5 min), a następnie przelać zimną wodą
- Ryż i fasolkę zostawić do ostudzenia
- Wszystkie składniki umieścić w pojemniczku i skropić oliwą. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz