Ryż smażony z tofu, awokado
i warzywami po chińsku
Składniki:
- 100g ryżu parboiled - ½ łyżeczki curry madras
- 100g tofu naturalnego - ¼ łyżeczki cynamonu
- 50g brokuła - ¼ łyżeczki imbiru
- 50g zielonej fasolki szparagowej - ¼ łyżeczki kurkumy
- 50g kalafiora - sól himalajska
- ½ marchewki
- kawałek czerwonej papryki
- 1 łyżka mrożonego groszku
- 1 łyżka rodzynek
- kawałek pora
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- kawałek awokado
- sos sojowy
- 1 łyżeczka oliwy
- sok z cytryny
- 100g ryżu parboiled - ½ łyżeczki curry madras
- 100g tofu naturalnego - ¼ łyżeczki cynamonu
- 50g brokuła - ¼ łyżeczki imbiru
- 50g zielonej fasolki szparagowej - ¼ łyżeczki kurkumy
- 50g kalafiora - sól himalajska
- ½ marchewki
- kawałek czerwonej papryki
- 1 łyżka mrożonego groszku
- 1 łyżka rodzynek
- kawałek pora
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- kawałek awokado
- sos sojowy
- 1 łyżeczka oliwy
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki
- Brokuła i kalafiora podzielić na drobne różyczki
- Z fasolki obciąć końcówki, przekroić ją na połówki
- Awokado i tofu pokroić w kostkę
- Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę; wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora, marchew, brokuła, kalafiora, fasolkę, curry, cynamon i kurkumę; dodać wodę i dusić przez 6 minut
- Na patelnię dodać groszek i rodzynki, dusić przez kolejne 2 minuty
- Dodać ugotowany ryż, tofu i awokado, podlać sosem sojowym i dusić przez minutę
- Danie przełożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz