Kasza jaglana z adzuki +
roszponka z burakami i oliwkami
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej - sól himalajska
- 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki* - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g roszponki
- 2 upieczone buraczki
- kilka zielonych oliwek
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 100g kaszy jaglanej - sól himalajska
- 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki* - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g roszponki
- 2 upieczone buraczki
- kilka zielonych oliwek
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
* fasolkę adzuki można zastąpić
ciecierzycą lub soczewicą
Wykonanie:
Wykonanie:
- Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową
i piec w piekarniku nagrzanym do 2000C przez około godzinę (widelcem
sprawdzić, czy są już miękkie)
- Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni
- Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 15 minut
- Buraczki obrać, pokroić w kostkę
- Sałatę umieścić na sitku, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia
- Oliwki posiekać
- Do kaszy dodać odrobinę oliwy i adzuki, wymieszać, przełożyć na talerz
- Obok przełożyć roszponkę, buraczki i oliwki
- Sałatkę skropić oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem. Gotowe J
- Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni
- Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 15 minut
- Buraczki obrać, pokroić w kostkę
- Sałatę umieścić na sitku, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia
- Oliwki posiekać
- Do kaszy dodać odrobinę oliwy i adzuki, wymieszać, przełożyć na talerz
- Obok przełożyć roszponkę, buraczki i oliwki
- Sałatkę skropić oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz