Masło orzechowe crunchy z
sezamem
Masło orzechowe świetnie nadaje się do
owsianek, warzyw smażonych po chińsku, sosów do sałatek (wystarczy wymieszać z
wodą i odrobiną soli), lub po prostu do
wyjadania łyżeczką z pojemniczka ;) Sklepowe masło orzechowe jest z dodatkiem
cukru, soli i utwardzonych tłuszczów. To zrobione w domu jest naturalne i
świeże. Dodatek sezamu nadaje masłu ciekawy smak. Polecam! J
Składniki:
- 300g fistaszków w skorupkach
- 3 łyżeczki ziaren sezamu
- 300g fistaszków w skorupkach
- 3 łyżeczki ziaren sezamu
Wykonanie:
- Fistaszki obrać ze skorupek i skórki
- Odłożyć 2 łyżki orzeszków do miseczki, a pozostałe umieścić w pojemniku blendera
- Miksować, z przerwami, aż do uzyskania oleistej konsystencji (wymagana cierpliwość przy tym przepisie ;)
- Sezam podprażyć na suchej patelni do momentu, gdy ziarna zaczną ciemnieć
- Sezam dodać do pojemnika blendera, miksować przez 2 minuty
- Pozostałe orzeszki posiekać nożem, dodać do masła, wymieszać
- Masę przełożyć do pojemniczka i przechowywać w lodówce. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz