Sałatka z czerwonego ryżu
z brokułem, buraczkami, adzuki
z brokułem, buraczkami, adzuki
i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 100g czerwonego ryżu jaśminowego - sól himalajska
- 2 buraczki - świeżo mielony pieprz
- 100g brokuła - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 80g ugotowanej fasolki adzuki
- kilka suszonych pomidorów
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka oliwy
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 2000C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie)
- Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni
- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 30 minut
- Następnie przełożyć ryż na talerz i zostawić do ostudzenia
- Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze (ok 5 minut)
- Przelać brokuła zimną wodą, by zachował kolor i sprężystość
- Buraczki obrać, pokroić w kostkę
- Suszone pomidory posiekać w kostkę
- Do miski przełożyć ryż, dodać warzywa, rodzynki, pestki dyni, przyprawy, oliwę i sok z cytryny; wymieszać. Gotowe J
- 100g czerwonego ryżu jaśminowego - sól himalajska
- 2 buraczki - świeżo mielony pieprz
- 100g brokuła - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 80g ugotowanej fasolki adzuki
- kilka suszonych pomidorów
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka oliwy
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 2000C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie)
- Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni
- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 30 minut
- Następnie przełożyć ryż na talerz i zostawić do ostudzenia
- Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze (ok 5 minut)
- Przelać brokuła zimną wodą, by zachował kolor i sprężystość
- Buraczki obrać, pokroić w kostkę
- Suszone pomidory posiekać w kostkę
- Do miski przełożyć ryż, dodać warzywa, rodzynki, pestki dyni, przyprawy, oliwę i sok z cytryny; wymieszać. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz